Werken op de afdeling vleeswaren: deze vaardigheden en kennis heb je nodig!

Zet jouw leiderschap in als teamleider op de vleeswarenafdeling en zorg voor topkwaliteit.

Ontdek alle functies op de vleeswarenafdeling en solliciteer direct!

De vleeswarenafdeling is een plek waar kwaliteit samensmelt met specialisme. Hier werken de diehards die precies weten hoe ze dag in dag uit de beste kwaliteit vlees in de schappen kunnen krijgen. Hier steek je je handen constant uit de mouwen om klanten het beste te geven. En bovendien leer je hier elke dag weer opnieuw. Je doet elke dag nieuwe ideeën op en werkt aan de vetste vaardigheden. Maar, wat heb je nodig om succesvol te zijn op deze afdeling? En wat leer je precies? Je leest het hier!

Deze vaardigheden heb je nodig op de afdeling vleeswaren!

Werken op de vleeswarenafdeling is een leuke mix van technische vaardigheden, klantgerichtheid en een slim oog voor detail. Dit zijn vaardigheden die je nodig hebt om goed je werk te kunnen doen:


  • Nauwkeurigheid Vleeswaren moeten met zorg behandeld worden. Je werkt met gevoelige producten die snel kunnen bederven als ze niet goed gekoeld of verpakt worden. Precisie is hierbij dus essentieel. Snijden, portioneren en verpakken, alles moet nauwkeurig gebeuren.


  • Klantgerichtheid Veel klanten hebben vrij specifieke vragen of verzoekjes, bijvoorbeeld over de dikte van een plak ham of ze willen advies over de beste vleeswaren voor hun feestje. Het vermogen om goed te kunnen luisteren en passend advies te geven, maakt het verschil tussen een gewone medewerker en een uitblinker. En we weten allemaal dat jij het in je hebt om een uitblinker te zijn!


  • Hygiënebewustzijn Hygiëne is op de vleeswarenafdeling van levensbelang. Je moet constant alert zijn op het schoonhouden van apparatuur en werkbladen én je moet je eigen werkwijze hierop aanpassen. Een uitgebreide kennis van de hygiëneregels en voedselveiligheid (HACCP) is daarom een must.


  • Efficiëntie Tijdens piekmomenten (met feestdagen bijvoorbeeld) kan het flink druk worden in onze supermarkten. Klanten willen snel en vooral goed geholpen worden, maar wel met dezelfde aandacht. Het is belangrijk om efficiënt te werken zonder dat je de kwaliteit of klanttevredenheid uit het oog verliest. Wat zeker voor de omgang met vlees een hoge eis is.


  • Samenwerken Op de vleeswarenafdeling werk je gelukkig vrijwel nooit alleen. Je bent iemand die zijn of haar team vooropstelt en die soepel samenwerkt met collega’s. Jij zorgt ervoor dat niet alleen de dolly’s op rolletjes lopen. Of het nu gaat om het doorgeven van bestellingen of het wisselen van een shift: goede communicatie is altijd essentieel.


Dit leer jij allemaal op onze vleeswarenafdeling

Het mooie aan werken op de vleeswarenafdeling is dat je vaardigheden ontwikkelt die je voor altijd kan koesteren en niet alleen in de supermarkt kan toepassen:


  • Snijtechnieken Je leert hoe je verschillende soorten vleeswaren op de juiste manier snijdt, van flinterdunne plakjes carpaccio tot smaakvolle, gerookte Italiaanse ham. Het gebruik van snijmachines en het juiste gebruik van verschillende vleesmessen wordt voor jou heel snel eigen. Ook handig als aspirant chef-at-home.


  • Kennis van producten Je maakt kennis met alle soorten vleeswaren: van lokale specialiteiten zoals rookworst tot delicatessen als Parmaham. Je leert hoe deze producten worden gemaakt, waar ze vandaan komen en hoe je ze het beste kunt bewaren. En deze kennis draag jij vervolgens vlekkeloos over aan je klanten.


  • Klantenservice Op de afdeling vleeswaren ontwikkel je sociale vaardigheden door kennis op te doen én te delen. Je hebt veel direct klantcontact. Binnen no-time weet jij welke vleessoorten de favoriet zijn van meneer van Dijk en mevrouw de Bie. Jij bent geïnteresseerd in je klanten en hun smaakpapillen. Je wil ze graag voorzien van het beste advies over verschillende vleessoorten.


  • Hygiëne en voedselveiligheid (HACCP) Op de afdeling vleeswaren krijg je van ons een grondige training in voedselveiligheid en hygiëne. Je leert werken volgens belangrijke richtlijnen en bouwt routine op in schoonmaken, snijden, verpakken, opslag en controleren (hygiëne en voedselveiligheid).


Kennis die je nodig hebt (en bij ons opdoet)

Om je werkt perfect te kunnen doen op onze vleeswarenafdeling, heb je aardig wat kennis nodig. Maar, geen zorgen. Veel kennis bouw je op tijdens het werk door met collega’s samen te werken, andere basisprincipes leren we je van tevoren.


  • Productkennis Het begint bij de basics: welke soorten vleeswaren zijn er, hoe smaken ze en op welke manieren kan je ze gebruiken en presenteren? Je leert het verschil tussen verschillende soorten Italiaanse hammen, droge worsten, grillworsten, kipfilets en nog veel meer. Je leert zelfs waarom sommige hammen jaren moeten rijpen om hun kleur en smaak te krijgen.


  • Seizoensgebonden trends Veel vleesproducten zijn seizoensgebonden. Denk aan de rookworst die het best tot zijn recht komt in de winter of de onmisbare barbecuespecials in de lente en de zomer. Door geïnteresseerd zijn in nieuwe trends, maar ook bestaande- en gangbare trends kan jij je klanten optimaal van dienst zijn. Daarnaast kan je je klanten optimaal inspireren en dat zorgt altijd voor mooie gesprekken die jouw dag nog leuker maken.


  • Bewaartechnieken Je werkt met bederfelijke producten, dus kennis van een optimale houdbaarheid is iets waar we je zeker mee laten kennismaken. Je leert hoe je vleeswaren optimaal verpakt en hoe je deze opslaat om de kwaliteit te behouden.


  • Veiligheid en regelgeving Hygiëne en voedselveiligheid zijn streng gereguleerd. Kennis van HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) en andere voorschriften is een groot pluspunt. Hier word je op de werkvloer bij ons goed in opgeleid.


  • Vleescombinaties en smaken Klanten waarderen tips voor smaakcombinaties, zoals welke wijn goed samengaat met bepaalde kazen of vleessoorten. Je bouwt inzicht op in culinaire mogelijkheden en leert hoe je jouw klanten hiermee kunt verrassen.


Is werken op de vleesafdeling ook iets voor jou? Solliciteer nu!

Heb jij al zin om je vingers te laten wapperen voor een leuke baan op de vleeswarenafdeling? Wacht vooral niet te lang met solliciteren, want wij zien graag een nieuw enthousiast gezicht op de werkvloer die net zoveel passie heeft voor vlees als wij!

Inhoud

Lees ook onze andere blogs

  • Bijscholing en opleidingsmogelijkheden bij supermarkten

    De supermarkt is een plek waar de mooiste carrières ontwikkeld worden en waar mensen zich ontplooien tot professionele toppers.

    Lees meer
  • Carrièremogelijkheden voor starters in de supermarktsector

    Jouw startpunt voor een succesvolle carrière.

    Lees meer
  • Dit is hoe de supermarktbranche bijdraagt aan de ontwikkeling van jong talent!

    Ontwikkel je talent in de supermarktbranche!

    Lees meer