Deze vaardigheden heb je nodig op de afdeling vleeswaren!
Werken op de vleeswarenafdeling is een leuke mix van technische vaardigheden, klantgerichtheid en een slim oog voor detail. Dit zijn vaardigheden die je nodig hebt om goed je werk te kunnen doen:
- Nauwkeurigheid
Vleeswaren moeten met zorg behandeld worden. Je werkt met gevoelige producten die snel kunnen bederven als ze niet goed gekoeld of verpakt worden. Precisie is hierbij dus essentieel. Snijden, portioneren en verpakken, alles moet nauwkeurig gebeuren.
- Klantgerichtheid
Veel klanten hebben vrij specifieke vragen of verzoekjes, bijvoorbeeld over de dikte van een plak ham of ze willen advies over de beste vleeswaren voor hun feestje. Het vermogen om goed te kunnen luisteren en passend advies te geven, maakt het verschil tussen een gewone medewerker en een uitblinker. En we weten allemaal dat jij het in je hebt om een uitblinker te zijn!
- Hygiënebewustzijn
Hygiëne is op de vleeswarenafdeling van levensbelang. Je moet constant alert zijn op het schoonhouden van apparatuur en werkbladen én je moet je eigen werkwijze hierop aanpassen. Een uitgebreide kennis van de hygiëneregels en voedselveiligheid (HACCP) is daarom een must.
- Efficiëntie
Tijdens piekmomenten (met feestdagen bijvoorbeeld) kan het flink druk worden in onze supermarkten. Klanten willen snel en vooral goed geholpen worden, maar wel met dezelfde aandacht. Het is belangrijk om efficiënt te werken zonder dat je de kwaliteit of klanttevredenheid uit het oog verliest. Wat zeker voor de omgang met vlees een hoge eis is.
- Samenwerken
Op de vleeswarenafdeling werk je gelukkig vrijwel nooit alleen. Je bent iemand die zijn of haar team vooropstelt en die soepel samenwerkt met collega’s. Jij zorgt ervoor dat niet alleen de dolly’s op rolletjes lopen. Of het nu gaat om het doorgeven van bestellingen of het wisselen van een shift: goede communicatie is altijd essentieel.
Dit leer jij allemaal op onze vleeswarenafdeling
Het mooie aan werken op de vleeswarenafdeling is dat je vaardigheden ontwikkelt die je voor altijd kan koesteren en niet alleen in de supermarkt kan toepassen:
- Snijtechnieken
Je leert hoe je verschillende soorten vleeswaren op de juiste manier snijdt, van flinterdunne plakjes carpaccio tot smaakvolle, gerookte Italiaanse ham. Het gebruik van snijmachines en het juiste gebruik van verschillende vleesmessen wordt voor jou heel snel eigen. Ook handig als aspirant chef-at-home.
- Kennis van producten
Je maakt kennis met alle soorten vleeswaren: van lokale specialiteiten zoals rookworst tot delicatessen als Parmaham. Je leert hoe deze producten worden gemaakt, waar ze vandaan komen en hoe je ze het beste kunt bewaren. En deze kennis draag jij vervolgens vlekkeloos over aan je klanten.
- Klantenservice
Op de afdeling vleeswaren ontwikkel je sociale vaardigheden door kennis op te doen én te delen. Je hebt veel direct klantcontact. Binnen no-time weet jij welke vleessoorten de favoriet zijn van meneer van Dijk en mevrouw de Bie. Jij bent geïnteresseerd in je klanten en hun smaakpapillen. Je wil ze graag voorzien van het beste advies over verschillende vleessoorten.
- Hygiëne en voedselveiligheid (HACCP)
Op de afdeling vleeswaren krijg je van ons een grondige training in voedselveiligheid en hygiëne. Je leert werken volgens belangrijke richtlijnen en bouwt routine op in schoonmaken, snijden, verpakken, opslag en controleren (hygiëne en voedselveiligheid).
Kennis die je nodig hebt (en bij ons opdoet)
Om je werkt perfect te kunnen doen op onze vleeswarenafdeling, heb je aardig wat kennis nodig. Maar, geen zorgen. Veel kennis bouw je op tijdens het werk door met collega’s samen te werken, andere basisprincipes leren we je van tevoren.
- Productkennis
Het begint bij de basics: welke soorten vleeswaren zijn er, hoe smaken ze en op welke manieren kan je ze gebruiken en presenteren? Je leert het verschil tussen verschillende soorten Italiaanse hammen, droge worsten, grillworsten, kipfilets en nog veel meer. Je leert zelfs waarom sommige hammen jaren moeten rijpen om hun kleur en smaak te krijgen.
- Seizoensgebonden trends
Veel vleesproducten zijn seizoensgebonden. Denk aan de rookworst die het best tot zijn recht komt in de winter of de onmisbare barbecuespecials in de lente en de zomer. Door geïnteresseerd zijn in nieuwe trends, maar ook bestaande- en gangbare trends kan jij je klanten optimaal van dienst zijn. Daarnaast kan je je klanten optimaal inspireren en dat zorgt altijd voor mooie gesprekken die jouw dag nog leuker maken.
- Bewaartechnieken
Je werkt met bederfelijke producten, dus kennis van een optimale houdbaarheid is iets waar we je zeker mee laten kennismaken. Je leert hoe je vleeswaren optimaal verpakt en hoe je deze opslaat om de kwaliteit te behouden.
- Veiligheid en regelgeving
Hygiëne en voedselveiligheid zijn streng gereguleerd. Kennis van HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) en andere voorschriften is een groot pluspunt. Hier word je op de werkvloer bij ons goed in opgeleid.
- Vleescombinaties en smaken
Klanten waarderen tips voor smaakcombinaties, zoals welke wijn goed samengaat met bepaalde kazen of vleessoorten. Je bouwt inzicht op in culinaire mogelijkheden en leert hoe je jouw klanten hiermee kunt verrassen.
Is werken op de vleesafdeling ook iets voor jou? Solliciteer nu!
Heb jij al zin om je vingers te laten wapperen voor een leuke baan op de vleeswarenafdeling? Wacht vooral niet te lang met
solliciteren, want wij zien graag een nieuw enthousiast gezicht op de werkvloer die net zoveel passie heeft voor vlees als wij!